Генералният секретар на ООН в Москва за 9 май

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун ще посети Москва на 9 май, когато е парадът в чест на 70-годишнината от победата във Втората световна война. Тържествата бяха бойкотирани от редица държавни и правителствени ръководители заради конфликта с Украйна, пишат руски медии.

Това предизвика остра реакция от страна на Вашингтон.

„Смятам, че тази визита ще даде грешен сигнал“, заяви Климкин на пресконференция в ООН в Ню Йорк, обвинявайки Русия в нарушения на базисни принципи от Устава на ООН.

Генералният секретар на ООН има основателни причини, за да посети Полша, Украйна и Москва, каза външният министър на Украйна. Но наред с това изрази надежда, че Бан Ки Мун ще откаже да присъства на Парада на победата в руската столица.

На 23 април руското външно министерство потвърди за визитата на Бан Ки Мун в Москва на тържествата в чест на 70-годишнината от победата във Втората световна война. В началото на април от администрацията на руския президент Владимир Путин съобщиха, че участие в тържествата на Червения площад са заявили лидерите на 25 държави и няколко международни организации. Сред тях изпъква президентът на Китай Си Дзинпин.

В числото на отказалите са президентите на САЩ, Полша, Финландия, България, Израел, Литва, Латвия и Естония. Германският канцлер Ангела Меркел също няма да присъства, но ще дойде в Москва на следващия ден – 10 май, когато заедно с Путин ще поднесе венци на паметника на Незнайния воин.

Междувременно подготовката за тържествата тече с пълна сила.

Три генерални репетиции, последната от които на 7 май, са предвидени преди Деня на победата и военния парад. По Червения площад вече минаха 15 хиляди военнослужещи, в това число от Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Индия, Монголия, Сърбия и Китай.

За първи път дефилираха нови модели бронетехника, създадени на основата на платформата „Армата“, „Курганец“, „Бумеранг“, както и най-новите бойни машини BMD-4М и бронетранспортьори, както и ракетният комплекс „Ярс“.

Новият руски танк Т-14 „Армата“ впечатли експертите, които твърдят, че е много по-маневрен от западните си аналози, има 125-милиметрово гладкоцевно оръдие, дистанционно контролиран купол и по-добра защита на екипажа.

Т-14 ще замени танковете Т-72 и Т-90. Той ще премине изпитания догодина.