Генералният секретар на НАТО опроверга думите си, че алиансът е настроен срещу Русия

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен опроверга собствените си изказвания относно това, че укрепването на системата за колективна сигурност на алианса е отговор на политиката на Русия, съобщи РИА Новости.

По-рано генералният серетар на НАТО заяви, че ориентацията към укрепване на колективната сигурност е част от мерките срещу Русия. „В отговор на руската агресия в нашите източни граници, всички 28 държави – членки поеха задължение за усилването на нашата колективна сигурност“, заяви Расмусен.

По-късно, отговаряйки на въпрос на РИА Новости, дали създаването на образ на Русия като противник на възраждането на НАТО е целенасочено, Расмусен опроверга думите си за намеренията да „отвърне“ на Русия.

„Що се отнася до Русия, то не е необходимо създаването на определен неин образ за възраждането на нашия алианс. Смятам, че за всички е очевидно за какво е необходим НАТО. През последните повече от двадесет години ние направихме много за развитието на конструктивното сътрудничество с Русия“, заяви Расмусен.

„Що се отнася до Украйна, ние работим в рамките на комисията НАТО-Украйна и вече проведохме няколко срещи“, заяви още генералният секретар.

Според него, двете страни са „потвърдили програмата за сътрудничество“. Той подчерта също, че Въоръжените сили на Украйна се нуждаят от развитие и НАТО провежда съответния анализ, за да определи необходимата подкрепа. По време на визитата си в САЩ Расмусен ще объди ситуацията в Украйна с американския президент Барак Обама.