„Газпром“ ще удължи договора за доставка на газ към Молдова

„Газпром“ ще удължи договора за доставка на газ към Молдова

Публикувано от:

Руската газова компания „Газпром“ ще удължи договора за доставка на газ към Молдова с три години, заяви молдовският премиер Павел Филип. Той потвърди намеренията на руския концерн след срещата си със заместник-председателя му Валери Голубьов, съобщава “Спутник”, цитиран от expert.bg.

Договорите между руските газови холдинги и акционерното дружество „Молдова-газ“ за последно са удължавани през декември 2015 г. за срок от една година – до 31 декември 2016 г.

Удължаването на договора идва след като миналата година от „Молдова-газ“ официално признаха, че задълженията им към руския енергиен монополист са за около 5,2 млрд. долара. От тях 4,6 млрд. долара бяха за енергийни доставки за Приднестровието. Причината за задлъжняването беше опитът на властите в Кишинев да водят социална политика и да не повишават цените за синьото гориво.

Сега Голубьов обяви, че Молдова е изплатила изцяло своя дълг и този факт може да се смята като предпоставка за по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество в този отрасъл между двете страни.