Газпром ще транспортира през Гърция 47 млрд. куб. м газ

47 млрд. куб. метра газ ще бъдат транспортирани през територията на Гърция. Това обяви при срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина президентът на „Газпром“ Алексей Милер. По думите му изграждането на „Турски поток“ ще позволи на гръцката страна да привлече допълнителни бизнес кредити за реализацията на други проекти в страната пише ТАСС

Гърция се надява в най-близко време да подпише с Русия споразумение за изграждането на нейна територия на газопровода, съединяващ „Турския поток“ с Централна Европа. Това стана ясно след срещата между премиера Алексис Ципрас и президента на „Газпром“ Алексей Милер в Атина. съобщава Асошиейтед прес.

По думите на Милер гръцкото правителство поддържа проекта за строежа на газотранспортни мощности от границата с Турция. Той информира, че в момента има европейски компании, които проявяват интерес за участие в този проект, като подчерта, че той ще се реализира при строгото спазване на европейското законодателство. По думите на Милер, няма съмнение, че руско-европейският консорциум ще успее да привлече необходимото финансиране за газопровода на гръцка територия.

„Получихме силната подкрепа на гръцкото правителство за изграждането на проекта. Газопроводът може да се осъществи чрез съвместен руско-европейски консорциум, тъй като към него проявяват интерес доста европейски компании. Държа да подчертая, че „Турски поток“ ще бъде изграждан според европейското законодателство, за да няма пречки пред осъществяването на газовата връзка на турско-гръцката граница. Няма съмнения, че такива обеми на транзит на газ ще позволят на гръцката страна да привлече кредити за реализирането и на други проекти.“, каза Алексей Милер.

„Газпром“ гарантира, че през гръцка територия ще бъдат транспортирани 47 млрд. куб. метра газ, което ще позволи на гръцката страна да привлече допълнителни бизнес кредити за реализацията на други проекти в страната.

Малко по-късно гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис обяви след разговори с Алексей Милер, че Русия и Гърция в най-скоро време ще подпишат меморандум за строителството на газопровода. Предполага се също така, че гръцкият участък на газопровода ще стигне до границата на Македония. „Ние сме заинтересувани от строителството на газопровода, защото Гърция ще получи от него много изгоди“, коментира още Лафазанис.