„Газпром“ съобщи за разтрогването на договора по проекта за „Южен поток“

„Газпром“ съобщи за разтрогването на договора по проекта за „Южен поток“

Публикувано от:

Публичното акционерно дружество „Газпром“ съобщи за разтрогването на договора по проекта за газопровода „Южен поток“, се казва в съобщение на компанията, предаде ТАСС.

Бордът на директорите на „Газпром“ е одобрил сключването на споразумение между ПАД „Газпром“ и компанията South Stream Transport B.V. за прекратяването на действието на договора за поръчителство по отношения задълженията на „Газпром експорт“ по споразумението за пренос на газа от 2 октомври 2013 година.

Компанията South Stream Transport B.V. се е съгласила да освободи ПАД „Газпром“ от изпълнението на всички задължения по договора за поръчителство по отношенията на „Газпром експорт“ по споразумението за пренос на газа от 2 октомври 2013 година и да разтрогне договора за поръчителство, казва се в официалното съобщение на компанията.

За възможното възобновяване на работата по проекта „Южен поток“ съобщи по-рано българският вестник „Стандарт“, пише ТАСС. Според изданието, подобен род сигнали от Русия е получил българският премиер Бойко Борисов.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че проектът за строителството на газопровода е прекратен и преговори не се водят.