„Газпром” премина към авансово плащане за Украйна

„Газпром” въведе система за авансово плащане на доставките на газ за „Нафтогаз Украйна”, съобщиха от руската газова компания.

Срокът за превеждане на 1,95 милиарда долара от украинската компания „Нафтогаз“ на руската „Газпром“ изтече днес в 10 часа московско време (9 часа българско). Засега няма данни за постъпване на средства, предаде ИТАР-ТАСС.

„Решението е взето поради хронично неплащане от страна на „Нафтогаз“. Просрочените задължения на компанията за доставения руски газ възлизат на 4,458 милиарда долара. От тях 1,451 милиарда долара са за ноември и декември, а 3,007 милиарда долара – за април и май“, отбелязва руската газова компания.

По предварителната сметка за юни плащане от украинска страна също не е постъпвало. От днес Нафтогаз Украйна ще получава руски газ само при платени обеми.

На 12 юни ръководителят на руската газова компания Алексей Милер предупреди, че до днес (понеделник) „Газпром трябва да види в сметката си 1,951 милиарда долара от Украйна. Ако Украйна не плати, газовите доставки ще бъдат нула“.

След приключилите вчера преговори в Киев Украйна продължи да обвързва погасяването на дълга с предварително съгласуване на цената, смятано от 1 юни. Украинският министър на енергетиката Юрий Продан поиска новата цена да бъде 326 долара за 1000 куб. метра вместо 268 долара, за които Киев настояваше по-рано. Газпром предложи цена от 385 долара за 1000 куб. метра.

„В случай че средствата не постъпят, както беше обявено по-рано, доставките на газ за Украйна ще се извършват в режим на авансово плащане“, заяви в Киев след приключването на преговорите говорителят на Газпром Сергей Куприянов.