„Газпром” предупреди, че заради забавянето в плащанията си за газа Украйна ще се върне към ситуацията от 2009 година

„Газпром” предупреди, че заради забавянето в плащанията си за газа Украйна ще се върне към ситуацията от 2009 година, когато доставките бяха спрени в продължение на близо три седмици. Експерти смятат тази заплаха за реална, пише „РБК Дейли”.
Украйна не е платила задълженията си за газ за февруари и нейният дълг се приближава към 2 милиарда долара, съобщи директорът на „Газпром” Алексей Милер. „На 7 март бе крайният срок за заплащане на доставките на газ за Украйна от февруари. плащания „Газпром” не е получавал. С оглед на отстъпката, която действа в първото тримесечие, просрочената задлъжнялост се е увеличила значително и е възлязла на 1.89 милиарда долара”, заяви той.
Милер даде да се разбере, че липсата на плащания за газа могат да доведат до спиране на доставките. „Ние не можем да доставяме газ безплатно. Или Украйна ще погаси дълга си и ще плати за текущите доставки, или се появява риск да се върне ситуацията от началото на 2009 г.”, предупреди той.
Това бе първият път за последните пет години в историята на руско-украинските отношения, в който се появява сравнение с транзитната криза от началото на 2009 г., когато в течение на 20 дни за страните от Европа бяха отрязани доставките на руски газ. Източници от „Газпром” заявиха пред изданието, че компанията не е обсъждала възможност за спиране на доставките.