„Газпром“ напредва с плановете за нов газопровод до Япония

„Газпром“ напредва с плановете за строеж на нов газопровод, свързващ Сахалин и Хокайдо, става ясно от думите на руския енергиен министър Александър Новак пред Nikkei. Той коментира, че в „близко бъдеще“ руската компания ще представи своята идея на японската страна.

В момента „Газпром“ работи върху технико-икономическата обосновка на проекта, допълва още ТАСС, цитиран от Инвестор.бг

Предварителните планове са за изграждане на газопровод с дължина от 1,5 хил. километра, като по-голямата част от тръбите ще минава под вода. Планираният капацитет е 20 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Изчисленията, направени досега, сочат, че цената на новия газопровод ще бъде около 6,7 млрд. долара.

Преди дни по време на енергиен форум в Архангелск руският енергиен министър посочи, че правителството е готово да подкрепи изграждането на новия газопровод.

Проектът за тръбопровод, който свързва Япония и Русия, е част от т.нар. „Източна програма“ за развитиена „Газпром“.
По информация на „Коммерсант“ Япония също се интересува от изграждането му. Компаниите Japan Pipeline Development and Operation и Japan Russian Natural Gas дори са изготвили свой вариант на проекта и са го предложили на руската страна.

Той предвижда капацитет от 25 млрд. куб. метра газ годишно, а цената се изчислява на около 6 млрд. долара. Тръбопроводът може да бъде въведен в експлоатация през 2022 г, според японското предложение.

В руския газов гигант в момента анализират тази идея.