“Газпром“ и “Shell” продължават работата по Южно-Киринско находище

“Газпром“ и “Shell” продължават работата по Южно-Киринско находище

Публикувано от:

“Газпром“ и “Shell” все още продължават работата по попадналото през август под санкциите на САЩ Южно-Киринско находище, пише „Коммерсант“, съобщава focus-news.net. Заместник-председателят на управителният съвет на “Газпром”, Александър Медведев потвърди, че то остава ресурсна база за разширение на завода за втечнен природен газ (ВПГ) на о-в Сахалин, а “Shell” още от преди планира да получи дял от добива.

Оборудването за подводен добив, доставката на което е забранено от санкциите, „Газпром“ мисли да си построи самостоятелно. По данни на руския вестник, сделката с “Shell” вече е в ход, но аналитиците и източниците се съмняват, че тя бързо ще даде плод.

Според мненията на източници на „Коммерсант“ в отрасъла, „Газпром“ е успял да получи съгласието на “Shell” да продължат проекта въпреки санкциите, и си е осигурил подкрепата на партньора си в замяната на вносното оборудване с родно. В рамките на стратегическото партньорство между компаниите вече е сформирана съвместна работна група. Задачата й е да оцени възможността за замяната на оборудването за ВПГ-заводите на Сахалин и Балтика. По думите на един от източниците, близък с „Газпром“, “Shell” се интересува от закупуването на някои видове руско оборудване за свои проекти в трети страни.

Други източници на „Коммерсант“ обаче, смятат тези очаквания за твърде оптимистични. За качествената замяна на вносното оборудване в областта на подводния добив на въглеводороди ще са необходими не по-малко от 5 години и големи инвестиции, отбелязва Валерий Нестеров от Sberbank Investment Research.