„Газпром” започна работа по тръбопровода към Турция

Стартира работата по регистрация на ново дъщерно предприятие на „Газпром“, което ще строи тръбопровода за Турция, съобщи официалният представител на холдинга Сергей Куприянов предаде РИА „Новости“.

Компанията ще бъде регистрирана в Санкт-Петербург и ще се нарича „Газпром Русская“ – по аналогия с компресорната станция „Русская“, която ще бъде входяща точка на газопровода. Същата станция щеше да бъде входяща точка за „Южен поток“, отбеляза шефът на „Газпром“ Алексей Милер.

На 1 декември руският президент Владимир Путин, по време на посещението си в Турция, заяви, че реализацията на „Южен поток“ е невъзможно да бъде продължена при сегашните условия.

Същевременно бе съобщено за плановете по строителството на нов газопровод по дъното на Черно море, вече към Турция. Между „Газпром“ и турската компания Botas бе подписан меморандум. Новият проект по мощност трябва да е равен на закрития „Южен поток“ – 63 млрд. куб. м газ годишно.

Планира се газът, пренасян по новия газопровод, да задоволи напълно нуждите на Турция. Това ще стане с около четвърт от транспортираната енергия. Оставащите около 50 млрд. куб. м газ ще бъдат доставяни за продажба на специална борса на границата между Турция и Гърция, откъдето потребители от Европа ще могат да купуват газ.