Падат всички отстъпки за руския природен газ за Украйна

Във връзка с неизпълнение на задълженията от страна на Украйна, Русия отмени „декемврийската“ отстъпката на газ за Украйна, съобщи РИА Новости.
Както стана известно, Украйна не покрива задълженията си по изплащането на дълга за газ от 2013 година, както и 100% отсъствие на заплащане на текущите задължения, съответно последващо увеличаване на дълга, чиято сума вече съставлява 1,711 милиарда долара.

Русия премахна всички намаления в цената на природния газ за Украйна. От днес Киев ще плаща със 117 долара повече за 1000 кубически метра.

„Газпром“ увеличи с 44% цената на природния газ за Украйна до 385 долара за 1000 куб. м., след като декемврийското намаление престана да действа заради натрупани дългове, обяви шефът на руския газов гигант Алексей Милер. По думите му, Украйна дължи към момента над 1,7 милиарда долара.

От днес се увеличават с 10% и таксите, които Русия плаща за транзита на своя газ през Украйна. В средата на декември миналата година президентите Владимир Путин и Виктор Янукович се договориха за пакет мерки в подкрепа на Украйна, които включват 30% намаление на цената на газа и финансова помощ в размер 15 милиарда долара. В отговор на тези щедри предложения от Киев се очакваше да направи политически завой на Изток и да се откаже от плановете за евроинтеграция. В крайна сметка Русия предостави само една пета от заема, а от днес премахна и преференциалната цена за природния газ.

От вчера престана да действа и намалението, постигнато през 2010-а година, след като Русия едностранно денонсира споразуменията от Харков за пребиваването на руския черноморски флот в Севастопол.

Нашите кораби вече са на руска територия и така отпада причината да плащаме на Украйна за престоя им в Крим, заявиха депутати от Държавната дума.

error: Съдържанието ни е авторско!