Газовите гиганти на Русия, САЩ и Европа при Борисов за “Южен поток” и хъба

Във Варна идват “Газпром”, “Бритиш Петролиум”, ОМВ, СОКАР, “Ротшилд” Руската компания “Газпром” ще участва в разговори с българското правителство за изграждането на газовия хъб “Балкан” и възможността в него да постъпва руски газ през нов съкратен вариант на газопровода “Южен поток”.

Пратеници на компанията ще вземат участие в организирана от българското правителство и Европейската комисия двудневна конференция във Варна. Тя е посветена на изграждането на газовия хъб “Балкан”. Освен премиера Бойко Борисов в нея ще участват вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и директорът “Вътрешен енергиен пазар” на Европейската комисия Клаус-Дитер Борхард. На конференцията във Варна ще бъде представен бизнесмоделът на газовия хъб, а бизнесът ще има възможност да заяви участие с инвестиции или капацитет в хранилището. Срещите във Варна ще са на 4 и 5 септември.

Интересът на “Газпром” е главно към захранването на “Балкан” с руски газ по нов вариант на “Южен поток”. Той предвижда газопроводът да премине под Черно море. Проектът отново стана актуален, след като председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изпрати писмо до премиера Борисов, че построяването на “Южен поток” е възможно, ако се следват европейските правила. След това писмо Борисов и руският президент Владимир Путин договориха възобновяване на съвместните работни групи. Путин обаче поиска “железобетонни гаранции”, за да бъде построен газопроводът.

На конференцията във Варна ще вземат участие още 16 газови и петролни гиганти. Присъствие са потвърдили “Бритиш Петролиум”, “ОМВ Газ енд Пауър”, германският консорциум РВЕ, “Алианц кепитъл партнърс”. Ще присъстват и други потенциални доставчици като базираната в Хюстън “Тексас чейнере енерджи”, един от най-големите производители на втечнен природен газ, азербайджанската петролна компания СОКАР, която дори има интерес да инвестира в изграждането на българската газова мрежа и да участва на пазара у нас. Италия пък праща компанията СНАМ, създадена като поделение на гиганта “Ени”, но впоследствие самостоятелен играч на газовия пазар. От гръцка страна като потенциален доставчик на суровина за газовия хъб ще присъстват компаниите ДЕПА и ДЕСФА.

България възнамерява да инвестира в изграждането на терминал за втечнен газ в гръцкото пристанище Александруполис, откъдето през гръцката мрежа и връзката между двете страни горивото да стига до хъб “Балкан”. “Еустрийм” от Словакия, друг от потенциалните доставчици на природен газ за хъба, също е потвърдил участие на конференцията във Варна. Ще участва и компанията Ай Джи Би Пайплайн”, която изгражда газопровода ТАП през Турция и Гърция. Тя също е сред потенциалните доставчици на суровина за хъба. Сред възможните инвеститори, които ще дойдат на организираната от българското правителство и ЕК конференция, е банката “Ротшилд”, която приоритетно финансира енергийни проекти Германската “Манголд кънсълтинг” също е проявила интерес да участва в газовия хъб. Сред имената на потенциалните клиенти на “Балкан”, които ще присъстват във Варна, пък са “Сърбиягаз” и румънската “Трансгаз”.

24chasa.bg