Гаджето на Абрамович даде интервю, седнала върху стол от негърка

Приятелката на известния руски олигарх Роман Абрамович – Дария Жукова, стана обект на остри критики, след като дръзна да прекрачи някои граници на политкоректността и да се снима на стол с меко казано екстравагантен дизайн с расистки нотки. По време на интервю, дадено на интернет изданието за мода и култура Buro 24/7, шефката на центъра са съвременна култура „Гараж” е поседнала върху кресло, чийто постамент представлява легнала по гръб полугола чернокожа жена с вдигнати нагоре крака.Единственият елемент от облекло върху черното тяло са възкъси кожени панталонки, ботуши и ръкавици до лактите. На целия този тъмен фон се откроява гаджето на милиардера с бяла риза, светлосини джинси и боси крака с червен лак на ноктите.

Основателката на портала www.buro247.ru Мирослава Дума първоначално качи снимката на Жукова в Instagram, но кръстосаният огън от гневни коментари я накара да махне скандалното изображение. На сайта на изданието пък снимката бе окастрена така – до културната Дария се виждат само вдигнатите крака на чернокожия манекен, от който е измайсторена „чернокожата перла” на продуктовия дизайн.

Свободата за сядане върху определени (пък били те и с претенции за изкуство) предмети се оказа не безгранична, а съвсем дори ограничена, а пък и публикуването на снимката в мрежата по злощастно стечение на обстоятелствата съвпадна с Деня на Мартин Лутър Кинг – легендарния лидер на Движението за граждански права на чернокожите в САЩ – той се отбелязва всеки трети понеделник на януари.

Посипаха се гневни изказвания, че фотосът унижава достойнството на чернокожите жени и демонстрира превъзходството на бялата раса, както и призиви да бъде сложен край на расизма в изкуството и модата Американската организация за свобода на жените пък директно обвини Жукова в расизъм. Гаджето на олигарха засега не е коментирала по никакъв начин скандала..