Гагаузия ще отведе Молдова в Евразийския съюз

Главата на Гагаузката автономия и член на молдовското правителство Ирина Влах твърди, че подписването от президента Игор Додон на меморандума за сътрудничество на Молдова с Евразийския икономически съюз (ЕИС) се подкрепя от по-голямата част от населението на страната, пише вестник Независимая газета“, предаде Фокус.

Ирина Влах заяви пред изданието, че срещу инициативата на молдовския президент се обявяват премиерът и председателят на парламента (съответно Павел Филип и Андриан Канду – б. пр.) – „те имат други – европейски дневен ред“. Гагаузия обаче е доказала, че едното не пречи на другото – автономният район активно си сътрудничи и с Европейския съюз (ЕС), и с ЕИС, и с Турция. Следващата стъпка, по думите на Влах, е на Молдова да получи статут на наблюдател в ЕИС.

Президентът на Молдова Игор Додон и председателят на колегията на Евразийската икономическа комисия (постоянно действащ наднационален орган на ЕИС – б. пр.) Тигран Саркисян подписаха в Кишинев споразумение за сътрудничество.
„Смятам, че подписването на меморандума и изпълнението на неговите положения ще съдейства за постигането на баланс във финансовите отношения на Република Молдова със западните и източните партньори“, подчерта Додон. Главната цел е развитието на отношенията между държавите членки на ЕИС и Молдова, поясни президентът.

С подписването на този документ, отбелязва башканът (лидерът) на Гагаузия Ирина Влах, президентът Додон изпълнява свое предизборно обещание. При това не нарушава закона. Затова днес го подкрепя по-голямата част от населението на страната, което желае сближаване с Русия и ЕИС. Що се отнася до жителите на Гагаузия, те изразиха своето мнение на референдума, проведен през 2014 г., на който гласуваха за интеграция с ЕИС.