Габрово почете 146 години от обесването на Васил Левски

При обиколките си из Българско (1869-1872 г.), за да създава местни революционни комитети, Васил Левски посещава и Габрово.

В литературата са установени пет пребивавания на Апостола на свободата в Габрово. През зимата и пролеттта на 1869 г. Апостолът се среща в Кръстниковия хан с младежите Гаврил и Георги Кръстникови, Еким Цанков, Замфир Петков и Тотю Иванов, за да ги посвети в тайната на своите намерения – да положи основите на комитетска мрежа в Габрово и Габровския край. Придружен от Матей Преображенски при третото си идване в Габрово, през втората половина на 1870 г., Левски създава революционен комитет с името Перун. През ноември 1871 и март 1872 г. са четвъртото и петото му идване, документирани в неговото джобно тефтерче. Създаденият в Габрово революционен комитет „Перун” е част от мрежата на Вътрешната революционна организация.

Често той е намирал подслон в някогашния Девическия манастир „Свето Благовещение“, разположен на мястото на градинката между театъра и библиотеката. Манастирът е създаден през 1836 г. по идея на Йосиф Соколски и със съдействието на видния габровец Пeтър Хаджихристов. Разрушен е през 1959г.

Levski Gabrovo

Това е мястото,където се намира Морената на Левски, пред която ежегодно гражданите се събират на възпоменателно тържество.

И тази година там габровци отбелязаха 146 година от безсмъртието на Левски.

В Деня на Левски в 12 часа застанаха членове на клуб „Млад възрожденец” при Национална Априловска гимназия на почетен караул. Габровски свещеници отслужиха панихида. Емоционално слово произнесе Кристина Стоянова, уредник в Регионалния исторически музей. С поетична композиция учениците от „НУ „Васил Левски“ припомниха отново заветите на Левски. Под звуците на възрожденските маршове, изпълнени от духовия оркестър официални лица и гости поднесоха венци и цветя.

Олга Галенова