В Южна Русия започнаха мащабни учения с танкове, РСЗО и авиация

Близо 1,2 хиляди военни от мотострелковите подразделения в Южна Русия са вдигнати под внезапна тревога в рамките на стартиралите учения по бойна стрелба, съобщиха в сряда от пресслужбата на Южен военен окръг.

„На ученията… са задействани над 250 единици въоръжение, военна и специална техника, в това число и модернизирани танкове Т-72Б, самоходни гаубици „Гвоздика“, реактивни системи за залпов огън „Град“, както и два изтребителя-бомбардировача Су-34 и два ударни вертолета Ми-35М „Крокодил“, се казва в съобщението.

Подразделенията с щатно въоръжение и военна техника извършиха 550-километров марш от мястото на дислокацията им в Ставрополски край до полигона Прудба във Волгоградска област.

По време на придвижването си към крайната точка мотострелковите подразделения са отблъснали „атака“ на авиацията на условен противник, „нападение“ от разузнавателно-диверсионна група и са преодолели „засегнат“ участък от местността.

„Тактическите групи в сътрудничество с прикрепените сили и средства и сили отработват въпросите за подготовка и провеждане на отбрана и нападение, преследване на отстъпващ враг, извършване на маневри, излизане от бой и оттегляне в район за възстановяване на бойната способност“, добавят от пресслужбата.

В заключителния етап от ученията подразделенията ще изпълнят бойни стрелби от всички видове стрелково оръжие и гранатомети по мишени, имитиращи верижна и колесна техника и жива сила на условен противник.