В Украйна се разрази скандал на телевизионния канал – собственост на Порошенко

В Украйна се разрази скандал на телевизионния канал – собственост на Порошенко

Публикувано от:

В Украйна се разрази скандал във връзка със „сивите“ заплати на телевизионния канал, който е собственост на президентa Петър Порошенко, съобщава „Дойче веле“, цитира fbr.bg.

Първи за машинациите със счетоводството съобщи журналистът от „5 канал“ Роман Сухан във „Фейсбук“, след което той е бил уволнен. По думите на журналиста той е бил помолен да напусне, след като посочил на ръководството на канала прекомерната натовареност на персонала и това, че на всеки се налагало да „работи като за трима“.

В интервю за „Дойче веле“ Сухан съобщава, че телевизионният канал изплаща официалната и неофициалната заплата на различни банкови карти, а служителите не са здравно и социално осигурени. „Изглежда цинично президентът да декларира едно, а всъщност да върши нещо съвсем друго“, казва Сухан.

Други служители на „5 канал“ потвърдили пред „Дойче веле“ тази информация, с условието анонимността им да бъде запазена. Ръководството на „5 канал“ отрича всички обвинения.

„Скандалът с вероятно систематичните нарушения на закона за труда и укриване на данъци е свързан с немалки рискове за репутацията на президента. В края на краищата, ключов лозунг на предизборната му кампания бе „Да живеем по нов начин“, отбелязва немското издание.

Загубата на популярност за украинския президент ще бъде по-скоро не във вътрешен, а във външен аспект. Ако украинското общество е свикнало с това злоупотребите да остават ненаказани, то Западът може да се отнесе към това по друг начин.

Независимият медиен профсъюз е уведомил Международната и Европейската федерация на журналистите за предполагаемите нарушения на „5 канал“. „Това е повече от удар по международната репутация на Порошенко, тъй като той обеща, че в Украйна ще бъдат въведени европейски стандарти“, коментира представителят на профсъюза Александър Тарасов.