В Украйна свалиха паметника на легендарния съветски разузнавач Николай Кузнецов

В с. Повча в Ровенска област в Украйна неизвестни лица свалиха от постамента бюста на съветския разузнавач от времето на Втората световна война Николай Кузнецов, съобщи „Укринформ“.

Паметникът, който се намира в центъра на селото, в момента е заменен от украинското знаме. Както съобщава местното издание „ЧаРивне“, болшинството от жителите на Повча одобряват действията на неизвестните вандали.

Свалянето на паметника обаче, бе осъдено от депутата в районния съвет Михаил Бурделя, който призова органите на реда да установят и заловят лицата, извършили вандалския акт.

В Повча, както и във Волиня, Героят на Съветския Съюз Николай Иванович Кузнецов, в съответствие с днешния украински дух, е считан за „болшевишки агент-терорист“. Още през 1992 г. паметниците на Кузнецов са били демонтирани в Лвов и Ровно.

Съветският разузнавач Николай Кузнецов през годините на Великата Отечествена война е действал на окупираната от фашистите територия на Украйна под прикритие като немски офицер под името Паул Зиберт, извършвайки диверсионна дейност. Кузнецов лично е ликвидирал 11 генерала и високопоставени чиновници от окупационната администрация на нацистка Германия в Украйна. Загинал е на 9 март 1944 г. при престрелка с бандеровците.

Във вторник около сто души, в това число ветерани от Великата Отечествена война, проведоха митинг пред паметника на Героя на Съветския Съюз генерал Николай Ватутин в навечерието на неговата кончина, за да не допуснат свалянето на монумента, съобщи РИА Новости.

По-рано медиите разпространиха информация за това, че властите в Киев планират да демонтират паметника в Мариински парк в близост до сградата на Върховната рада на Украйна на генерал Ватутин, командвал съветските войски при освобождаването на Киев от фашистките окупатори. По-късно от кметството съобщили, че към момента подобен въпрос не е бил поставен на дневен ред.

В протеста пред паметника се включиха ръководители на организации на ветерани. Те изнесоха реч против демонтирането на паметника, под който е погребан праха на легендарния пълководец и призоваха кмета на Киев Виталий Кличко лично да заеме позиция в защита на монумента.

Участниците в акцията носеха плакат с надпис „Ватутин загина за нашата Украйна. Долу ръцете от неговия свят гроб“. Протестиращите положиха цветя на паметника и почетоха паметта на генерала с минута мълчание. В края на мероприятието те се построиха в кръг около монумента и символично скандираха „Долу ръцете от Ватутин“.

По-рано киевската хунта чрез своите закони приравни комунистическия режим с нацисткия в опита си насилствено да изключи от украинската реалност всичко, което би напомняло за Русия.