В Украйна обявиха лов на русофили

Украинският вестник “Вести“ съобщи, че в Украйна агитират хората да пишат доноси срещу “ненадеждни“ граждани с „неправилни“ възгледи и убеждения.

„Така наречените активисти призовават добросъвестни граждани да съобщават на регионални и централни горещи линии на СБУ (Службата са сигурност на Украйна) за ненадеждни граждани, които харесват Русия и не одобряват политиката на настоящата украинска власт. За такива хора дори е измислено наименование – “битов сепаратист“. В градовете в юго-източната част на страната вече се раздават инструкции, как да се търсят такива „сепаратисти“, съобщава изданието.

На улиците се появиха билбордове с надписи: “битовият сепаратист“ е този, който осквернява националните символи и чака въдворяването на “руския свят“, а също всеки, който “агитира срещу мобилизацията, разпространява слухове за заплаха спрямо руския език или всеки, който просто всява страх и упадъчно настроение“. Също така, на билбордовете се пояснява, че всеки „битов сепаратист“ ще получи наказание във вид на лишаване на свобода от 7 до 12 години.

Инициатори на тази акция са клоновете на обществената организация „Кризисен медиацентър“ в различните региони на страната, при това държавната власт одобрява инициативата. „Проектът е одобрен на ниво министерски съвет, а рекламни площи бяха предоставени от местни“, разказа на украинските „Вести“ директорът на един от клоновете на такъв медиацентър в Одеса Альона Балаба.

Кампанията вече е провокирала истински лов на вещици, пише вестникът. Издирването на “несъгласни“ започна във ВУЗ-ове и социални мрежи. „Само заради един “непатриотичен“ пост може да обвинят човека в подкрепа на ДНР и ЛНР. В социалната мрежа „ВКонтакте“ вече има цели групи, които се занимават със събиране на лични данни и снимки на злочестите потребители“, пише вестникът.

Опит за прекратяване на духовните и исторически връзки на Русия с Украйна е и решението на Върховната рада, взето онзи ден.Припомняме, че украинският парламент прие закон за забрана на комунистическа и национал-демократична партия и дейности.

„Уравняването на комунистическата и нацистката атрибутика в навечерието на 70-годишнината от Великата Победа, е цинично и кощунствено едновременно. Радата щампира закони под диктовката на западни куратори, като безразсъдно и неистово измива от украинската история, всичко онова, което е било и може да бъде свързано с Русия“, заяви ръководителят на Държавната дума на РФ по въпросите на ОНД Леонид Слуцкий.