В Украйна искат да забранят Coca-Cola заради инцидента с картата на Русия

Украински политици призовават властите в страната да забранят продуктите на Coca-Cola на територията на Украйна, след като компанията се извини за публикуването в социалната мрежа „ВКонтакте“ на новогодишна карта на Русия, в която не бе обозначен Крим, съобщи РИА Новости.

Според изданието „Украинская правда“ компанията Coca-Cola се е извинила пред руските интернет потребители за публикуването на некоректната карта на Русия без Крим. Инцидентът обаче, предизвикал критика от страна на украинските политици. „Незабавно да се забрани дейността на тази американска кампания в Украйна, която де факто призна Крим за московски. Интересна е реакцията на американското посолство в Украйна?“, написа лидерът на националистическата партия „Свобода“ Олег Тягнибок на страницата си във Facebook.

Към бойкот срещу американската компания призова и депутатът от партията „Блока на Петро Порошенко“ Мустафа Найем. „Предлагам гражданите на Украйна в отговор да върнат компанията Coca-Cola на земята и да се откажат от купуване на продуктите й“, пише Найем в социалната мрежа.

На 30 декември на фен страницата на Coca-Cola във „ВКонтакте“ се появи запис с новогодишна карта на Русия, в която не присъстваше Крим. Няколко дни по-късно обаче, на 5 януари, компанията поднесе извиненията си за грешката и публикува нова карта, на която полуостровът бе обозначен като част от Руската федерация.

Карта на Русия Кока Кола