В Украйна задържаха журналист за държавна измяна

В Украйна задържаха журналист за държавна измяна

Публикувано от:

В град Николаев сътрудници на Службата за сигурност на Украйна задържаха журналист на руската осведомителна агенция „Невски новости“ и украински гражданин Андрей Захарчук.

Образувано е наказателно дело по параграф 111 алинея 1 на Углавния кодекс на Украйна – „държавна измяна“. Подробности не се съобщават, но, съгласно предварителна информация, Захарчук е задържан със снимки на украинска военна техника. В „Невски новости“ отбелязват, че сега не могат да се свържат с журналиста и да изяснят неговото състояние.

Годеницата на 25-годишният Андрей Мария Мешчерякова записа видеообръщение към световните политици, в което моли за съдействие да бъде пуснат на свобода задържаният руски журналист.

„Андрей е журналист, който отразяваше спортните и културните новини на Санкт-Петербург. Замина за Украйна за да снима обикновените хора без никакви политически предпоставки. Той е задържан и му грози години лишаване на свобода“ пояснява Мария.

„Умолявам всички почтени хора – не позволявайте несправедливостта да случи. Не може да се изпраща един човек зад решетките само защото той е журналист“, моли младата жена.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=e3v23r7-B4o[/embedyt]