В Украйна забраниха още 15 руски тв канала

В Украйна забраниха още 15 руски тв канала

Публикувано от:

Властите в Украйна забраниха разпространяването на територията на страната на сигнала на още 15 руски телевизионни канала, предаде ТАСС.

В разпространено днес съобщение на украинския Национален съвет по въпросите на телевизионните и радиопредаванията се казва, че след мониторинг на кабелните мрежи през втората половина на януари е било установено, че 15-те канала “не отговарят на Европейската конвенция за трансгранична телевизия и на законодателството на Украйна”. Месец след публикуването на това решение, то встъпва в сила, тоест вече ще е забранено разпространяването в Украйна на руските тв канали “Совершенно секретно”, “Кто есть кто”, “Шансон-ТВ”, “Парк развлечений”, “Мир сериала”, “Авто плюс”, “Кухня ТВ”, “КХЛ”, “Наука 2.0”, “Моя планета”, “Телекафе”, “Боец”, “Время: далекое и близкое”, “Настоящее Страшное Телевидение” (“НСТ”) и “Сарафан”.

Главните причини за забраната са нарушения на законодателството за националната сигурност и законите за реклама. В частност по тези руски телевизии са били показвани лица, фигуриращи в украинския списък на хората, които са заплаха за националната сигурност, каза председателят на съвета за радио и телевизия Юрий Артьоменко.

От юли 2014 г. в Украйна са забранени руските “Первий канал”, “РТР-Планета”, “Россия-24”, “НТВ-Мир”, ТVCI (ТВ Центр), “Россия 1”, НТВ, ТНТ, “Петербург 5”, “Звезда”, РЕН-ТВ, “Life News”, “Russia Today”, РБК-ТВ.