В Украйна влезе в сила търговското емберго срещу Русия

В Украйна влезе в сила търговското емберго срещу Русия

Публикувано от:

В Украйна от вчера (10 януари) влезе в сила постановление на правителството, което въвежда ограничения върху търговията с Русия. Документът е публикуван на сайта на украинското правителство, предаде ТАСС.

Според постановлението до 5 август 2016 година се налага забрана за вноса на митническата територия на Украйна на стоки, произхождащи от Руската федерация, в съответствие със списъка.

По-рано министерство на икономическото развитие и търговията на Украйна изготви списък на руски хранителни продукти, чийто внос в страната се забранява от 10 януари 2016 година. В него влизат 43 категории стоки. По-конкретно това са хлебни изделия, тестени десерти, шоколадови бонбони, месо, риба, кафе, черен чай, бебешка храна, цигари с филтър, бира, водка и редица други, както и хербициди и локомотиви.

В края на декември украинският президент Петро Порошенко подписа закона “За външноикономическата дейност”, който дава правомощия на правителството на страната да налага икономически санкции срещу Русия.

Върховната рада прие този закон на 24 декември. С него правителството ще има право да въвежда забрана за външноикономически операции или да ги ограничава, а също да отменя митнически облекчения.

Радата прие този документ в отговор на руския закон за преустановяване на действието на договора за зона за свободна търговия с Украйна. Той пък бе ответна мярка на влизането в сила от 1 януари на търговско-икономическия раздел от споразумение за асоцииране между Украйна и ЕС, припомня ТАСС.