В Тирол ще осветят параклис, в памет на руски войници

На 1 април във Военното гробище в град Болцано Епископ  Антоний Богородский,  викарий на Патриарха на Москва и цяла Русия, глава на администрацията на енориите на Православната Московска Патриаршия в Италия, ще извърши освещаване на православен параклис – св. Сергий Радонежкий.

Православният параклис, в памет на руските войници, се намира на  братската могила на руски военнопленници във военното гробище в град Болцано, построен  през 2014 г. по случай 100-годишнината от началото Първата световна война и 700-ната годишнина на патрона на Русия  Свети Сергий Радонежский от Фонда за опазване на духовното наследство – св. Сергий Радонежки, с участието на руския  център Н.И. Бородина – Мерано и южно-тиролския  клон  на сдружението „Черен кръст“.

Руските военнопленници, поданици на Руската империя,  с живота си са написали драматичната страница от историята на  Доломитовия фронт в Алпите. Именно руснаците са изграждали  фронтовите и тиловите комуникации и укрепления, помагали са на селяните в  стопанствата. Руснаците са оставили добра памет за себе си, която се е запазила в имената на улици, пътища, планински пътеки. Общо около 10 000 руски военнопленници са били убити в алпийските планини.

В Южен Тирол, не забравят руснаците, които са оставили  живота си в Доломитите по време на Първата световна война. На традиционните годишни възпоменателни церемонии в началото на ноември при православния параклис на Сергий Радонежский  звучи химнът на Дмитрий Бортнянски «Коль славен наш Господь в Сионе», в изпълнение на  италиански военен тромпетист, а  знак на почит към  руските войници от Първата световна война отдава почетият караул на Алпийските стрелци и кайзеровските рейнджъри, в  присъствието на представители на руската диаспора и руското Посолство…

http://vseruss.ru/novosti/evropa-3/V-Tirole-osvetyat-chasovnyu-v-pamyat’-o-russkih-voinah-40638