В Съвета на Федерацията откриха изложба, посветена на 140-годишнината от Руско-турската война

В Съвета на Федерацията в понеделник (17 декември) бе открита изложба с репродукции на руски художници, посветена на 140-годишнината от края на Руско-турската освободителна война (1877-1878 година). Организатор на събитието са НД „Русофили“ и Община Казанлък с подкрепата на International Asset Bank.

Izlojba 1

„Много е важно събитията от този период да останат в паметта на нашите народи. (…) Убеден съм, че тези събития оказват допълнително благотворно въздействие на сегашните ни отношения“, каза на откриването председателят на Комитета по международни въпроси в Съвета на Федерацията Константин Косачов. „Тази история е с нас и днес тя се завръща тук, в Русия, в Москва, в Съвета на Федерацията благодарение на усилията на нашите добри приятели в България и на НД „Русофили“, което прави много, за да може нашите страни и народи да запазят отношенията на дружба, разбиране, взаимна подкрепа, определили изхода от Руско-турската война, завършила преди 140 години с възстановяване на загубената още през XIV в. независимост на България“, допълни той и изрази надежда, че след Съвета на федерациите, изложбата ще може да бъде видяна и на публични места.

Izlojba2

„Тази изложба ни събира. Но аз ще ви предложа – погледнете я не с очите си. Погледнете я със сърцата си. И ще усетите, че в един момент просто ще ви се прииска да коленичите и да се помолите за тези хора, които тогава рамо до рамо са се борили за тази свята кауза“, каза зам.-председателят на българския парламент Емил Христов. „Българският народ тачи паметта на загиналите за нашата свобода. На земята българска има повече от 400 паметника, свързани с тази война. Те ще бъдат там, те ще бъдат нашата връзка с миналото и с бъдещето и те ще бъдат, докато на земята българска живеят българи“, подчерта той.

Izlojbba 3

„Тази изложба от картини, пресъздаващи моменти от войната, е нашият много скромен поклон на благодарност и молитва за бъдещо единение на нашите два народа. Българският и руският народ са единни пред историята и пред Бог – в своя език, вяра и мироглед“, каза председателят на НД „Русофили“ Николай Малинов. Според него руско-турската война е станала олицетворение на благодарността, възхищението и любовта на българския народ към руския, символ на славянска и православна солидарност.

Izlojba 4

В церемонията по откриването участие взеха и съпредседателят на парламентарната група за дружба между България и Русия Красимир Велчев, българският посланик в Москва Атанас Кристин и др. официални лица.

Изложбата включва 39 репродукции на картини от известни руски художници, посветени на войната за Освобождението на България от петвековното иго на Османската империя. Тя ще бъде изложена в Съвета на Федерацията до 21 декември.

Автор:Цветина Борисова

https://bg.rbth.com/history/329161-rusia-savet-na-federatziata-izloxhba-rusko-turska-voina-balgaria-rusofili