В Стрелча откриват паметник на маршал Жуков

В Стрелча откриват паметник на маршал Жуков

Публикувано от:

Днес в градския парк на Стрелча ще бъде открит паметник на видния руски пълководец маршал Жуков. Това съобщи зам.-председателят на Национално движение “Русофили” Милен Чакъров.
Идеята за монумента е на кмета на общината Иван Евстатиев, който е и председател на местната структура на “Русофили”. Така ще бъде отбелязана 70-тата годишнина от победата над хитлерофашизма.
Автор на паметника на ген. Жуков е скулпторът Спас Кирчев. Проектът е реализиран в рамките на година благодарение на щедри дарители, сред които е и движение “Русофили”, разказа Милен Чакъров.
Специално за церемонията, която ще започне от 14 часа, в града е пристигнала руска делегация от побратимения на Стрелча град Есентуки, Лариса Писаренко
Това не е първият паметник на руски воин в града. Миналата година, пак по инициатива на градоначалника, бе открит паметник на полковник Тимирязев – освободителят на Стрелча.
Като част от мероприятията, с които Стрелча ще отбележи края на Втората световна война, в градския парк ще бъде открит и зоокът, изграден със средства на общината и пари от европейски програми.