В Сочи руските следж-хокеисти ще се борят за медали

Руските параолимпийци се готвят за зимните игри в Сочи, в това число и следж-хокеистите, които за първи път ще участват в Параолимпиада.

Отборът обещава да не се изложи и има намерение да се бори за първите места. За да се издържи на натиска от страна на домашните трибуни, спортистите преминали специална психологическа подготовка. За това в интервю за „Гласът на Русия” разказа централният нападател на отбора на Русия по следж-хокей Иля Волков:

– За Русия следж-хокеят е нов вид спорт. Той започна да се развива едва преди няколко години, въпреки че в параолимпийската програма е включен от 1994 година. Миналият сезон руският отбор спечели бронзови медали на световното първенство и днес в световния рейтинг е на трето място. Вратарят на националния отбор на Русия Михаил Иванов беше признат за най-добрият вратар за 2013 година по версията на Международния параолимпийски комитет.

В Сочи ще се състои дебюта на отбора на параолимпийските игри, разказва Иля Волков:

– Ние се готвим четири години. Всичко беше планирано специално за параолимпиадата в Сочи. Извършена е голяма работа, сега в отбора са събрани най-добрите играчи в страната. Нашите планове са да побеждаваме във всяка игра и разбира се, да спечелим медали. Какви? Разбира се, ще се стараем за златните. Основната задача е да бъдем в челната тройка.

„Следж” – това са шейни, с помощта на които спортистите се движат по леда и играят хокей. Вместо традиционната една щека, следж-хокеистите играят с две. С тяхна помощ те се засилват, водят шайбата и вкарват голове във вратата. Както и обикновеният хокей, неговата следж-версия е бърз спорт с остра борба, за шайбата се води истинска битка. Затова на леда са разгарят истински страсти. Иля Волков се надява, че домашните трибуни ще помогнат на отбора.

За самите спортисти възможността да участват в параолимпиадата и да представят Русия е голяма чест и смисъл на живота. Както казват играчите, попадането в следж-хокея станало за тях съдбоносно. Така се случило и с Иля Волков, който е без крака още от детски години. Опитал различни видове спорт докато не попаднал в националния отбор по следж-хокей, разказва Иля Волков:

– Първоначално се занимавах с волейбол, след това мои познати предложиха да опитам нов вид спорт. Заминах без да знам, какво е това следж-хокей. Мислех, че трябва да се пързалям с кънки, а се оказа на шейни и да се тласкаш със щеки. Провървя ми. Сега не си представям, как по-рано съм живял без това.

Иля Волков пожелава на всички участници в параолимпиадата в Сочи да се представят достойно, да покажат най-добрите си резултати. Общо в игрите ще участват 1,350 спортисти от 45 страни. Те ще се борят за 72 комплекта награди. Русия ще бъде представена от 70 спортисти.