В София откриха паметна плоча на ген. Суворов

Тържественото събитие се състоя пред Народно читалище „Витоша“ в столичния квартал Павлово.

На 28 ноември 2017 г. в гр. София се състоя тържествено откриване на паметна плоча на ген. Суворов по случай 288 г. от рождението му и 243 г. от историческото сражение край с. Козлуджа (днес Суворово).

Възпоменателната плоча беше поставена на оградата на Народно читалище „Витоша“, което се намира на ул. „Ген. Александър В. Суворов“ 68 в квартал Павлово. Днес тя беше тържествено осветена, а представители на посолството на Руската федерация в България, НД „Русофили“ и Руския културно-информационен център поднесоха цветя.

Пълководецът Александър Василиевич Суворов е един от основоположниците на имперското военно изкуство. През цялата си военна кариера не претърпява поражение. Той е носител на почетното звание граф Римникский, удостоен е и с титлата княз Италийски.

Suvorov 2

Начало на военната му кариера е участието в Седемгодишната война (1756-1763). По време на коронацията на Екатерина II в Москва Суворов е приет от императрицата, която му подарява свой портрет. По-късно той написва на портрета: „Тази моя първа среща с вас ми отвори пътя към славата“.

И наистина е така. През април 1773 г. получава назначение в първата Руско-турска война (1768-1774). Скоро след това Суворов решава без съгласието на висшестоящите да превземе укрепения тутракански гарнизон. Турските войски са изненадани и затова Тутракан е превзет с малко човешки загуби. Победата има важно тактическо значение, защото така са прекъснати турските съобщения между Силистра и Русчук (днешно Русе).

Suvorov 3

Заради неподчинението му военната колегия го осъжда на смърт, но Екатерина II не утвърждава присъдата, резолирайки: „Победителите не се съдят“.

През 1774 г. генералът участва в битката при Козлуджа (днес Суворово, близо до Варна), в която побеждава 40 хил. армия на Хаджи Абдур Резак. Много българи участват в сражението като доброволци.

Потомък на пълководеца участва в Руско-турската война от 1877-1878 година. Александър Аркадиевич Суворов (1804-1882) е руски държавен, обществен и военен деятел, носител на висши имперски отличия.

Източник: https://bg.rbth.com/history/326142-sofiq-pametna-plocha-general-suvorov