Кървавия Великден в Славянск доведе до комендантски час

В Славянск  (Донецка област), проруските сили обявиха комендантски час. Причина за това стана престрелката в ранните часове край града, при която са били убити петима души. Проруският кмет на града и лидер на Народното опълчение Вячеслав Пономарьов се е обърнал с молба към ръководството на Русия да въведе миротворчески сили на територията на Донецка и Луганска област.

На 20 април кметът на източния украинския град Славянск обяви, че  т.нар. народно опълчение на Донбас въвежда комендантски час – от полунощ до шест сутринта. Тогава ще е забранено движението на „граждански лица” из града, с изключение на сътрудниците на оперативните служби, съобщи ИТАР-ТАСС.

Напомняме, че негласното Великденско примирие беше нарушено от представителите на „Десен сектор“ в нощта срещу 20 април (Въскресение Христово).  Дори празникът на всички християнски празници Великден, не спря неонацистите да убиват.   През онази нощ на подстъпите към Славянск, в района на село Билбасовка, където има пост на проруски опълченци, се стигна до престрелка между тях и група въоръжени лица, които нападнали поста. Пристигналите с четири коли са били бойци на неонацистката украинска групировка „Десен сектор”, които не пожелали да спрат за проверка и открили огън по местните отряди, контролиращи достъпа до града.
„Имаше атака срещу наш пост край село Билбасовка. Двама от нашите хора загинаха при престрелката. От страна на „Десен сектор” има трима загинали. До днес имаше сблъсъци с минимални загуби, но отсега нататък никой не може да очаква милост от нас. Ние яма да позволим на нацистите да върлуват в нашите земи и да избиват нашите сънародници“, заяви Вячеслав Пономарьов.
Той се е обърнал с молба за помощ към правителството на Русия, с искане  да бъдат въведени миротворчески сили на територията на Донецка и Луганска област за защита от неонацистите на „Десен сектор“ и националната гвардия на Украйна.

От своя страна, украинската полиция и разузнаване обвиниха Русия, че е инсценирала фаталния инцидент, а радикалите от „Десен сектор” отрекоха техни членове да са участвали в среднощната престрелка. И докато правителството в Киев обяснява, че няма нищо общо с нападението, то в Славянск опълченците проведоха разследване на случая, а първите резултати не заскъсняха:

В колите на нападателите от „Десен сектор“ са открити оръжия, стотици долари, визитки на Дмитрий Ярош, карти на местността с подчертани цели и бележки с имена. по всичко личи, че нападението е било добре планирано. Сред оръжията са намерени немски картечници MG-42 и патрони от  Втората световна война, но в отлично състояние, а това също говори много за техните собственици и мотивите им. Освен това, проруските опълченците успяха да задържат единия от нападателите – 21-годишния Виталий Коваленко от „Десен сектор“, който разказа подробно пред камерата на украинската телевизия LifeNews за плановете на групата нападатели от „Десен сектор“ и други подробности около групировката.