ФСБ задържа нова група украински диверсанти в Севастопол

Украински диверсанти, които са подготвяли нападения над военни обекти в Крим, са задържани в Севастопол. За операцията съобщават от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, предаде РИА Новости„.

„Федералната служба за сигурност на 9 ноември в град Севастопол са задържани членове на диверсионно-терористична група на главното разузнавателно управление в Министерство на отбраната на Украйна, планирали извършване на диверсии в обекти от военната инфраструктура и животоподдържащите системи в Крим“, се казва в прессъобщение.

При обиски са иззети мощни взривно устройства, оръжия и боеприпаси, средства за свръзка, както и карти на предполагаемите цели.

В Ленинския районен съд в Севастопол вече започна закрито заседание, в което се разглежда въпросът за ареста на украинските диверсанти, съобщи по-късно РИА Новости. Руската агенция се позовава на помощник- съдия Евгений Левин.

„Заседанието на съда започна“, съобщи Левин. Но и той не уточни броя задържани, които са били доведени в залата. Обаче според друг източник на агенцията става дума за трима души.

По-рано разузнавателното управление на украинското министерство на отбраната отрече негови сътрудници да са били задържани в Крим.

Подобен случай имаше в Крим през август, припомня РИА Новости. Тогава руските спецслужби задържаха диверсанти, подготвени в Украйна.

Първата група беше открита в нощта на 7 август в района на селището Армянск. При задържането й загина служител на ФСБ. На мястото на сблъсъка руските командоси намериха 20 самоделни взривни устройства, боеприпаси и оръжие, с каквото са снабдени украинските спецчасти.

През нощта на 8 август руските служби предотвратиха още два опита в Крим да проникнат диверсанти. Тези опити бяха поддържани от бронирани машина на украинската армия. В операцията против тях загина още един руски военнослужещ.

Тогава украинските власти също отричаха, че Киев има отношение към пресечените терористични актове в Крим, пише РИА Новости. Обаче един от задържаните призна, че за нападение са били набелязани по-специално летището и автогарата в Симферопол.

Руската агенция припомня и изявлението на президента Владимир Путин, че политиката на диверсии е „глупава и престъпна“.

error: Съдържанието ни е авторско!