В САЩ събират подписка да съдят Обама за военни престъпления

В САЩ събират подписка с призив президентът Барак Обама да бъде съден за военни престъпления. Петицията е публикувана на сайта на Белия дом и вече е събрала над 1600 гласа, съобщи РИА Новости.

„Ние настояваме за признаването на вината на Барак Обама за военни престъпления и провеждането на съдебен процес в Международния съд в Хага. Той е виновен не само за престъпления срещу американски граждани, но и срещу целия свят“, се казва в петицията.

Американският президент така и не закри затвора Гуантанамо в Куба, припомнят авторите на петицията. Според тях, в резултат от агресията на Обама е била разрушена Либия, а в Сирия неговите спецслужби тренират, финансират и организират терористичните групи, включително и свързаните с „Ал Кайда“, и ги прикриват с термина „умерена опозиция“. Авторите обвиняват също американския президент и за събирането на личните данни на американските граждани под предлог за борба с тероризма и наблюдението с помощта на електронни устройства на политически опоненти.

Съгласно условията за публикуване на електронни петиции, ако инициативата набере 100 хил. подписа до 9 март, тя трябва да бъде разгледана от администрацията на Белия дом.