В САЩ са поразени: Руският елит обръща гръб на Запада

Подкрепата на политиката на руския президент Владимир Путин се наблюдава и сред представителите на руския елит — до такъв извод стигнаха неочаквано и за себе си изследователите от американския колеж „Хамилтън“ в Ню Йорк, пише Правда.ру.

Колежът е провел изследване сред представителите на руския елит с цел да се определи реалното ниво на подкрепа към Путин. „Хамилтън“ влиза в топ-20 на най- елитните американски образователни заведения. Специалистите от колежа са се отнесли доста внимателно към изследването.

Социолозите попитали представителите на различни сфери: от частния бизнес, медиите, научно-изследователски институти, държавни предприятия, военни — били обхванати всички социални групи, отнасящи се към „елитната“ прослойка на обществото.

По този начин резултатите, които получили в подкрепа на действащата власт в Русия и лично в подкрепа на Путин сред върховете на руското общество в значителна степен съвпадат с рейтинга на Путин, който руските социолози вече били публикували.

Според изследването, 76 % от запитаните подкрепят военната операция на Русия в Сирия. Също така, мнозинството от анкетираните споделя мнението, че причината за военната операция е борбата с международния тероризъм в лицето на групировката ИД.

75 % от участвалите в проучването считат, че главният виновник за украинската криза и войната в Югоизточна Украйна, са Съединените Щати. Като стратегически партньор САЩ са определяни от по-малко от 10 % от запитаните от руския елит. Впрочем, цели 33.7 %, според данните от изследването, не разглеждат в качеството им на вероятен партньор на Русия не само САЩ, но и ЕС, а и Китай.

Любопитно е и това, че броят на тези, които считат настоящата политическа система „за най-подходящата за Русия“ е два пъти повече от броя на привържениците на „западния модел на демокрация“. Тази цифра също се е увеличила близо двойно в сравнение с 2004 година.

Според изследването, това, което се наблюдава в Русия, се нарича „консолидиране на обществото“. Когато всички слоеве на социума еднакво се придържат към общи ценности и идеали, общи възгледи върху интересите и бъдещето на страната, общи представи за важните цели на държавата и това, което е необходимо за обществото, както и общи възгледи за това кое е негативно и разрушително.

Дори популярният сред опозиционните среди „Левада-център“ признава, според данните от общонационалното допитване в Русия, че рейтингът на Путин в Русия е нараснал за година с 8 %.

Припомняме, че неотдавна американското издание Washington Post реши да провери дали наистина руснаците толкова силно подкрепят Путин и дали са действителни „колосалните му рейтинги“. Американското издание проведе в Москва социологическо проучване „очи в очи“. Резултатите от него доказваха единодушната и искрена подкрепа на руския президент.