В САЩ посочиха най-опасното оръжие на руския флот

В САЩ посочиха най-опасното оръжие на руския флот

Публикувано от:

Експерти от ВМС на САЩ разказаха кои системи от арсенала на руския ВМФ те считат за най-опасни, пише „Известия” с позоваване на директора на Института за изучаване на морския потенциал на Русия професор Майкъл Петерсен.Както отбелязва Петерсен, в САЩ считат за най-опасни подводниците „Ясен”, фрегатите от проект „Адмирал Горшков”, а също така ракетите „Циркон” и „Калибр”.

Експертът обяснил, че докато разработката на надводния компонент на ВМФ на Русия се възприема като част от отбранителната система, то появата на такава „мощна и опасна” атомна подводница като „Ясен” станала повод за сериозна загриженост от страна на Вашингтон.

Професорът подчертал още, че руският ВМФ сега е достигнал качествено ново равнище на развитие и САЩ трябва още по-обстойно да подходят към неговото изучаване.

„Независимо от трудностите, които наблюдавахме през миналите десетилетия, руският ВМФ по степен на подготовка на личния състав и технологичния потенциал достигна равнище, което му позволява да съперничи с всеки флот в света” – обобщава Петерсен.