В САЩ отчитат бум на продажбите на „Калашников“

След обявяването на новите санкции срещу Русия, в Щатите нарасна значително търсенето на руските автомати „Калашников“. Масовата „истерия“ е предизвикана от опасенията от страна на американците, че оръжието съвсем  скоро може да се превърне в дефицит, съобщават американски медии.

След приемането на поредния пакет от ограничителни мерки сещу Русия, е въведена забрана за внос в САЩ на продукция на концерна „Калашников“, влизащ в състава на дължавната корпорация „Ростех“. Продажбата и използването на оръжието, което вече е внесено на територията на Щатите, са разрешени. Много американци бързат да се сдобият с известното оръжие, тъй като смятат, че поради дефицита, то бързо ще поскъпне, и е възможно дори напълно да изчезне.

„Ние реализираме продажбите на продукцията на „Калашников“ и смея да твърдя, че тя се разпродаде много бързо“, разказа Робърт Келър, представител на мрежа от магазини за оръжие. Според него, запасът от оръжието, който е бил наличен към дадения момент, вече е разпродаден, като търсенето е нараснало главоломно непосредствено след обявяването на санкциите срещу Русия.

Автомат „Калашников“ и  неговите различни модификации са най-разпространеното оръжие в света, като за последните 60 години в цял свят са продадени около 70 млн от него.