В руската Дума е внесен законопроект за глоби за пропаганда на русофобия

Законопроект, предвиждащ глоби до 50 хиляди рубли за пропаганда на русофобия в Русия е внесен за разглеждане в Държавната Дума. Автор на проекта е депутатът от партията „Справедлива Русия” Иля Пономарьов .

Под пропаганда на русофобия депутатът подразбира „разпространие в медиите, както и чрез провеждане на публични шествия, митинги и  продажба на специфична атрибутика, печатни , графични , видео и аудио материали, на недостоверна негативна информация, целяща формиране на негативно отношение към Русия или към руснаците, както и към руския език, култура и държавност“.
Посочва се обаче, че „не могат да бъдат обект на забрана личните възгледи на човека”. Също така се уточнява, че „забраната на пропаганда на русофобия не трябва да ограничава правата на гражданите за свобода на мисълта и словото, печата , уличните шествия и други публични мероприятия, обединение в обществени организации“.
Предложените норми не се отнасят за научни, литературни, художествени и други произведения , ако те са насочени не към оправдаване или разпространение на русофобията , а към нейното изучаване и обективно отразяване, предаде ИТАР-ТАСС.