В Русия ще забранят организациите, подкопаващи националните интереси на страната

В списъка с нежелателните в Русия нетърговски организации могат да влязат над 20 чуждестранни структури, съобщават руски медии.

Сред тях могат да бъдат Amnesty International, Human Rights Watch и Freedom House. Ако след проверката на Главната прокуратура на РФ те бъдат признати за нарушаващи положението от този документ, то през есента тяхната дейност в страната ще бъде забранена.

Окончателното решение за формирането на „стоп-листата“ ще бъде прието на съвещание на Съвета на федерацията на 8 юли. По-рано се предполагаше, че в заседанието ще участват сенатори и представители от профилните ведомства, но сега, както пише „Газета.Ru“, в него могат да вземат участие и служители от ФСБ и депутати от различни парламентарни фракции.

В самия списък също така могат да попаднат и американската фондация „Форд“ и фонд „Чарлз Стюарт Мот“, както и немският фонд „Робърт Бош“.

„В документа ще бъде указано, че е необходимо да бъде погледната и практиката в областта на прилагането на правото, и ако стане ясно, че предвиденият от него  механизъм е недостатъчен, то той ще трябва да бъде подобрен“, отбелязват от Съвета на федерацията.