В Русия успешно завършиха изпитанията на най-новия многоцелеви хеликоптер Ми-38

В Русия успешно завършиха изпитанията на най-новия многоцелеви хеликоптер Ми-38. „Росавиация“ вече е издала сертификат, че Ми-38 отговаря на всички стандарти, изисквани от авиационните норми. Това означава, че машината през 2016 година ще бъде пусната в серийно производство.

Новият хеликоптер само по форма напомня предшествениците си. „Пълнежът“ му е изключително от най-нови съвременни технологии. Кабината е изцяло остъклена, а вместо стрелковите прибори има електронни монитори. Пилотите наричат кабината на Ми-39 компютър, защото в хеликоптера няма абсолютно никакво механично оборудване.

Аеродинамичният дизайн спестява гориво и позволява машината да се издигне на 3000 метра височина само за 6 минути. Хеликоптерът вече има няколко световни рекорда. Това е единствената по рода си машина, способна да достигне височина, на която се издигат единствено самолетите, съобщава тв канал „Звезда“.

Ми-8 не е модернизация, а абсолютно нова разработка. Реда си са сериен вариант машината изчака почти 11 години.

Ми-38 е като птица, кацаща правно на земята, любуват се ценителите на военната летателна техника.

Максималната маса на модерния хеликоптер е 15,5 тона.

Любопитното е, че първоначално Ми-38 е бил разработван като хеликоптер за гражданската авиация. По думите на инженерите, разработвали проекта, почти 100% от материалите са руско производство, затова в бъдеще хеликоптерът може да бъде използван на въоръжение от Въздушно-космическите сили на Русия.