Учени от Томския политехнически университет изпратиха за ветеринарна клиника в Новосибирск партида уникални титанови импланти с биоактивно покритие. Първите пациенти, на които експериментално бяха поставени приспособленията, са котараците Томас и Кутузов, съобщиха от висшето училище, предаде nova.bg

Изработени са около 40 титанови импланти с покритие на базата на калциеви и други фосфати, които ги правят най-близки до истинска кост. Те по-рядко биват отхвърляни от организма, прилягат по-добре и ускоряват регенерацията.

Поставената през 2016 титаниева протеза на лапата на Томас е първата в Русия и втора по рода си в света. Тази технология вече навлиза в медицината. В Новосибирск с такива импланти са възстановени крайниците на няколко котки и кучета.

Същността на новите протези е използването на хибридни покрития, което предполага различни методи на нанасяне за получаване на нужната структура и шупливост в зависимост от нуждите на четирикракия пациент.

Сегашните импланти, използвани в Новосибирск, са произведени по електрохимичен метод на нанасяне на биоактивни покрития.

В момента се провеждат клинични изпитания, а някои образци вече се използват във водеща ортопедична клиника в Русия.