В Русия създадоха уникална броня

Два руски производителя, новосибирската компания “НЕВЗ-Керамикс“ и “Вириал“, представиха на форума “Отворени иновации“ своите нови изобретения, съобщи „Российская газета“, цитирана от fbr.bg. Демонстрирана бе броня, изработена от наноструктурна керамика, която предоставя защита от най-висок клас – тя е способна да опази от изстрел със снайперска винтовка Драгунов (СВД).

Наноструктурната керамика, която произвеждат новосибирците, се използва за защита на личния състав и транспортните средства на руските въоръжени сили. В сравнение с направената от традиционни материали, тази броня е по-лека и предоставя по-ефективна защита. Наноструктурната керамика, използвана за изработването на броня, премина успешно тестове в Русия и зад граница.

“НЕВЗ-Керамикс“ и компанията “Кираса“ пък създадоха броня, осигуряваща защита от клас 6а. Използваната и при тази броня наноструктурна керамика защитава от поражения, нанесени с патрони с бронебоен запалителен куршум.

Според производителите новото изобретение ще позволи да се намали съществено масата на бронираните автомобили, бронетранспортьорите, военните хеликоптери, корабите и друга бронирана техника. Правят се опити да се създаде наноструктурна керамика с радиопоглъщащи свойства, способна да осигури максимална маскировка от средства за откриване на локация.