В Русия създадоха мултикоптери, въоръжени с огнемети и гранатомети

В Русия са създадени безпилотни летателни апарати (БЛА) от принципно нов тип, съобщил за ТАСС генералният директор на „Обединена приборостроителна корпорация” Александър Якунин.

Той пояснява, че това са мултикоптери, които могат да носят на борда си серийни ръчни гранатомети и огнемети, като извършват маневри, които ги правят практически неуязвими за стрелковото оръжие на противника.„Създадени са образци на коптер-разузнавач, на наблюдател, коригировчик на огъня на бойното поле, ударен и товарен коптер. Те могат в автономен режим да наблюдават с обективите си и директно да предават информацията си” – казва Якунин.

При това мултикоптерите по ред показатели имат предимства пред традиционните БЛА. Те са по лесни за транспортиране, не им трябва писта за излитане и са значително по-евтини, което прави загубата им в боя не чак толкова осезателна.

Якунин отбелязал, че сега в тяхната корпорация завършват научноизследователската работа по създаване на нова технология, която лежи в основата на принципно нови модули за въздушно разузнаване. Те ще позволят обработка та потоци от хиперспектрални данни, които са невидими за човешкото око, но носят голямо количество информация за състава на обектите и за използваните материали при тяхната направа. С тези технологии БЛА могат да виждат замаскирани обекти и да различават лъжливи цели от реалните.