В Русия създават нов мощен самолетоносач

Проектирането на нов тежкогабаритен многофункционален самолетоносач „Щорм” е завършено от  Държавния научен център „Крилов” в Санкт Петербург, съобщи ТАСС.

По думите на директора на научния център Валери Поляков, новият кораб може да изпълнява най-различни задачи в отдалечена океанска зона, способен е да нанася удари  по наземни и морски противникови цели, посредством собствено военно оборудване и авиация, а също така да обезпечава противовъздушна отбрана. Самолетоносачът е оборудван със силова установка с опция за смяна на ядрения двигател. Дължината на кораба е 300 метра, ширината му е 40 м, и е с товароносимост 90-100 хиляди тона. Числеността на екипажа също е впечатляваща – 4000, 5000 души. 

Самолетоносачът има характеристики да изпълнява поставени задачи при вълнение на морето от 6-7 бала. Авиогрупата се състои от 80-90 летателни апарати (самолети и хеликоптери) с различно предназначение, реактивни самолети за далечно въздушнодесантно радиолокационно идентифициране и хеликоптери Ка-27.

Полетите на самолетите се извършват не само от две рампи на палубата, но и с помощта на две електромагнитни катапулти. 

Противовъздушната отбрана е подсигурена с четири установки (модули) с вертикален пуск на зенитни ракети. Предвижда се оборудване на антиторпедна система на кораба.

„Характеристиките на новия кораб могат да се променят в рамките на всеки един етап от изграждането му, при желание на потенциални клиенти да бъдат внесени изменения в системите на оръжията и оборудването”, поясни Поляков.

На Международното военно-морско изложение – 2015 в Санкт  Петербург, според съобщенията на организаторите, ще бъде представен мащабен образец на „Щорм”. Според експертите, руската разработка отваря най-невероятни възможности за прилагане на атомни самолетоносачи.

 

error: Съдържанието ни е авторско!