В Русия създават музей-резерват «Фанагория»

Главата на руското правителство Дмитрий Медведев подписа разпореждане за създаване на държавния историческо-археологичен музей-резерват «Фанагория», който ще бъде разположен на брега на Таманския залив в Краснодарка област. Предполага се, че създаването на резервата ще позволи обезпечаване на запазването, изследването и популяризирането на археологическото наследство на територията на Краснодарската област. Освен това, «Фанагория» ще създаде допълнителни условия за привличането на туристите.

„Основните функции на резервата ще бъдат осъществяването на  опознавателни, научно-изследователски и образователни дейности за осигуряване на запазването на обектите от културно и археологическо значение“, се казва в документа, представен на страницата на официалния сайт на правителството на РФ.

В качеството си на учредител ще бъде руското министерство на културата. Разходите за осигуряване на дейността на учреждението «Фанагория» са предвидени от федералния бюджет за 2014 и планираните 2015 и 2016 години, ще спадат към разходите на министерството.

«Фанагория» е античен град, който е основан преди около 2550 години назад. Градът е бил изоставен от хората по неизвестни причини в края на IX – начало на X век н. е. Това е най-голямото древно селище на територията на Русия. Неговите изследвания започнали в края на XVIII век, след присъединяването на Таман към Русия, а научните изследвания започнали през 1936 година.

error: Съдържанието ни е авторско!