В Русия създават министерство на Крим

В Русия се създава Министерство на работите на Крим, като длъжността на министъра ще изпълнява Олег Савелиев, съобщи на заседанието с членовете на руското правителство Дмитрий Медведев в Симферопол, предаде ИТАР-ТАСС.
По думите на руския премиер, каналът за връзките е независим от чуждестранни компании, и ще бъде включен в Крим към средата на април. Освен това, в най-близко време правителството ще избере оптималния проект по обезпечаване на питейна вода на полуострова. Освен това, компаниите, инвестиращи в Крим, ще бъдат освободени от допълнителни данъци до края на 2014 година. Медведев предложи на територията на Крим, да бъде създаден център за оказване на високотехнологична медицинска помощ за лечение на сърдечно и съдово болни.
В Крим ще бъде създаден федерален университет на базата на редица учебни заведения.
Също така, правителството на Русия ще избере варианти за присъединяването на Крим към енергосистемата чрез Керчинския пролив, както и създаване на собствена генерация. Независимостта на превозваческия транспорт в Крим ще бъде обезпечена с двукратно увеличаване на пропусквателните възможности на Керчинския прелез, съобщи премиерът.
Пенсиите на кримчаните ще бъдат увеличени до средноруското равнище за сметка на специалното доплащане, както и средната заплата на работещите, заяви Медведев.