В Русия създават международна школа за сапьори

Международен противоминен център ще се появи в Русия през 2014 година. Там ще бъдат обучавани специалисти за борба с взривните устройства. В създаването на новата академична структура ще участват страни от НАТО.

Идеята за създаване на международен център за подготовка на сапьори беше издигната от министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу. На заседание на Съвета НАТО-Русия миналата есен, той напомни на партньорите от алианса, че проблемът с разминирането на Афганистан – не е чисто афганистански, той трябва да бъде решен общо. В тази връзка, Министърът на отбраната на Русия предложи да се създаде учебен център, където да се подготвят съответните специалисти от различните страни. Представителите на НАТО подкрепиха инициативата, каза военният експерт Виктор Мураховский:

– Руските специалисти са с висок авторитет и имат дългогодишен опит в откриването и ликвидирането на минните полета и самоделните взривни устройства. НАТО разполага с по-малко опит в тази област.

Според ООН, към днешна дата най-малко 64 страни, където сега се водят или са се водили бойни действия в миналото, имат минирани територии. В планините на Афганистан, клисурите на Таджикистан, горите на Босна, пясъците на Ирак, всяка година умират хиляди хора. Една трета от всички жертви са деца. Повечето страни не могат самостоятелно да се справят с проблема. Ако всяка страна получи свои собствени сапьори, това значително ще намали заплахата за сигурността, смята политологът Вадим Козюлин:

– В много региони, където конфликтите завършиха, но са останали минни полета, специалистите по разминиране са търсени. Те са платени по съответния начин и носят огромна полза за държавите. Днес с тяхната подготовка се занимават много страни. И да бъде създаден общ център, в който различните преподаватели ще споделят опита си и ще демонстрират най-добрите практики – това е една много интересна инициатива на Русия, която беше приета с ентусиазъм от всички държави.

 Учебният център за сапьори ще бъде открит в Русия още тази година. Първите студенти ще бъдат афганистанци. Те ще бъдат обучавани на родния им език. Особено внимание се отделя на практическата подготовка. Предполага се, че своите знания ще споделят си не само руски, но и чуждестранни експерти.

Военни сапьори от САЩ многократно са летели през океана, за да обменят опит с руските си колеги. Освен това, Русия разполага с постоянно обновявана база данни за различни видове експлозиви, включително и самоделни, и при това тук се записват всички подробности на инциденти с взривове. Руските военни са готови да споделят тази информация със западните си партньори. На фона на терористичната заплаха, която е актуална днес за повечето страни, подобни сведения в критичен момент могат да се окажат жизненоважни.

.