В Русия строят нови комплекси за системата за контрол на космическото пространство

Руското министерство на отбраната пристъпи към строителство на нови комплекси за системата за контрол на космическото пространство, като в следващите години се планира да бъдат разгърнати над десет такива станции, съобщиха от пресслужбата на военното ведомство.

„През тази година се провеждат строителни дейности по създаването на нови радиотехнически комплекси за контрол на космическото пространство в Московска и Калининградска област, в Алтайски и Приморски край“, се казва в съобщението.

„Общи през следващите години в редица руски региони се планира разгръщането на над десет лазерно-оптични и радиотехнически комплекси от ново поколение за системата за контрол на космическото пространство“, припомнят от ведомството.

От пресслужбата поясниха, че новите комплекси ще позволят да бъдат увеличени информационните възможности на системата, да бъде разширен диапазонът от контролирани орбити и да бъде понижен два-три пъти минималният размер на откриваните космически обекти.

На форума „Армия-2015“ край Москва са представени комплексите за търсене, откриване и измерване на ъглови координати на космически обекти, които се използват в системата за контрол на космическото пространство, отбелязват още от руското министерство на отбраната.