В Русия стартира първият Световен шампионат по танков биатлон

В понеделник в Русия започна Световният шампионат по танков биатлон, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.

Шампионатът ще се проведе на полигона Алабино , Московска област от 4 до 16 август. В състезанията ще приемат участие представители на 12 държави от Европа, Азия, Африка и Южна Америка. Отбори на НАТО няма да присъстват на шампионата. Въпреки че били поканени техни представители, от алианса отказали, като изпратили само наблюдатели.

„Днес тук, на полигона в Албино, стартира първият Световен шампионат по танков биатлон. Това събитие, без преувеличавене, можем да наречем нова страница в международното военно сътрудничество“, заяви Шойгу по време на откриването на първенството.

Според руския министър на отбраната, в условията на сложна международна обстановка тези състезания ще допринесат за укрепването на доверието между въоръжените сили на различните държави.

На 1 август в Русия за първи път бе регистрирана международната обществена организация „Федерация по танков биатлон“, допълни още Шойгу. Тази структура ще даде тласък на световното развитие на танковия биатлон и ще допринесе за популяризирането му.

Руското министерство на отбраната организира подготовката на екипажите на всички страни-участнички в шампионата и им предостави руските танкове Т-72. Изключение бяха само китайците, които ще използват в състезанията своите танкове Type 96 A.