В Русия спорят да има ли специалност „космонавт“

„Роскосмос” не е съгласен руските университети масово да подготвят випускници със специалност „космонавт” в дипломата. Позицията на държавната космическа корпорация е изразил космонавтът Сергей Крикальов, който е директор по пилотираните програми в „Роскосмос“, съобщава Интерфакс.

„Подготовката на космонавти се отнася до видовете квалификация (според образователното законодателство), и някои учебни заведения се опитаха да кажат: дайте да въведем курс по общокосмическа подготовка и ще пускаме от нашите ВУЗ хора със специалност „космонавт”. Тук ние не намерихме общ език”, обясни Крикальов.

58-годишният Крикальов в периода 1988–2005 г. има 6 полета в руски кораби и станции, совалки на НАСА и на Международната космическа станция. В околоземното пространство е прекарал общо 803 денонощия.

В изказване пред руската тристранна комисия той е посочил и препъникамъка в спора. За да бъдеш кандидат за космонавт, не е достатъчно само висше образование, необходимо е вече да си опитен специалист в своята област.

„Едно от изискванията, които ние предявяваме към кандидатите за космонавти, е завършено висше образование и опит от работа по специалността. Когато някой кандидатства за отряда на космонавтите, са необходими и препоръки от неговите колеги”, каза Крикальов.

По-рано тази седмица бе съобщено, че Московският държавен университет „Ломоносов” е открил факултет по космически изследвания.

По думите на ректора Виктор Садовничиий, той „ще подготвя специалисти в най-важните научни области, свързани с изследването на космическото пространство – космическа медицина, биология, подготовка на космонавтите за полет и тяхното поведение в безтегловност, изучаване на различни още необяснени явления в космоса, информационни технологии и създаване на нови прибори”.

Научен ръководител на този факултет ще бъде също летец космонавт – 70-годишният Владимир Соловьов, обявен 2 пъти за Герой на Русия.