В Русия се разраства движението против абортите

Световният Руски Народен съвет, който се проведе в Москва на 11 ноември под председателството на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с участието на повече от 400 представители от парламента и обществеността от 40 региона на Русия, единодушно подкрепи инициативата за внасяне на поправка в Конституцията на страната за забрана на абортите.

Съгласно резолюцията на съвета, „правото на живот от момента на зачатието трябва да бъде гарантирано от Конституцията на РФ”. Участниците в съвета считат, че за реализацията на тази идея е необходимо провеждането на референдум, съобщи в. „Известия”.

Един от участниците в съвета, лидерът на движение „За живот” Сергей Чесноков, заяви, че в Русия всяка година се извършват около един милион аборта, като едва 10 % от тях са по медицински показания.

По данни на експерта от Държавната дума Олга Пономарьова, в Русия се харчат около 6 млрд. рубли за аборти годишно. Освен това, те се заплащат от средствата за медицинско застраховане.

В законопроекта на Държавната дума се предлага изплащането от бюджета само при тези случаи, когато абортът е наложителен, поради опасност за живота на майката.

От резолюцията на проведения съвет следва, че извършването на аборт трябва да подлежи на наказателна отговорност „за лекарите, майките и лицата, скланящи или принуждаващи жените да извършат аборт”.

Друг от участниците в съвета, Владимир Потиха съобщи, че нетърговските организации, като противници на абортите, вече са стартирали подписка за забраната им в цялата страна. До момента са събрани над 100 хил. подписа. „Когато станат повече от милион, ние ще излезем с предложение за провеждането на референдум”, отбеляза той.