В Русия се празнува и Стара Нова Година

В Русия се празнува и Стара Нова Година

Публикувано от:

„Старата Нова година“ е неофициален традиционен православен празник, честван като начало на Новата година по Юлианския календар. Тя се пада на 14 януари по Григорианския календар

Въпреки че през 1918 година в Съветска Русия официално е приет Григорианският календар, руската православна църква продължава да използва Юлианския календар, пише Руски дневник

Както и в повечето страни, които използват Григорианския календар, Нова година в Русия е национален празник, който се празнува на 1 януари. Новата година по Юлианския календар все още се чества неофициално.  Традицията, два пъти да се празнува настъпването на Новата година, се радва на широко одобрение: 1 януари (Новата Нова година) и 14 януари (Старата Нова година).

96197688_1358106164_1

Обикновено „старата“ не е толкова тържествено отбелязвана както „новата“, но за мнозина това е носталгичен семеен празник, който ознаменува края на новогодишния празничен цикъл (който включва Източноправославната Коледа – 7 януари) с традиционни блюда и празнично пиене.

Старата новогодишна традиция е получила своето признание в руското изкуство: драматургът Михаил Рошчин написва през 1973 година комедийна драма, наречена „Старата Нова година“, която много години се поставя на театралните сцени.

Има и телевизионен филм, базиран на тази драма, в който играят известни актьори и филмовата музика е написана от Сергей Никитин, а поетичните стихове са на Борис Пастернак; филмът е пуснат от студио „Мосфилм“ през 1980 година.

Традицията за отбелязване на Старата Нова година е запазена в много други източноправославни страни като Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Македония, Черна гора, Молдова, Сърбия и Украйна. Тя се празнува и в Уелс, и в Швейцария.

За мнозина руснаци зимните празници не свършват, докато не настъпи 14 януари, когато те празнуват Старата Нова година. Всъщност, традицията повелява да не се разваля коледната елха именно до тази дата.

Според последните социологически проучвания, повече от половината руснаци честват Старата Нова година по някакъв начин.

Някои гледат на нея като на сантиментален празник и го прекарват с големи семейни събирания. Други го смятат за още един добър повод да излязат и да се повеселят с приятели и колеги, особено ако съвпада по време със съботната вечер.

Според руската религиозна традиция, Старата Нова година не бележи края на зимните празнични дни. Празненствата най-накрая приключват на 19 януари, когато Руската православна църква празнува Богоявление.