В Русия се появи нов празник

В Русия се появи нов празник

Публикувано от:

Днес в Русия за първи път се отбелязва Денят на Силите за Специални операции, съответния указ за празника бе подписан от президента на Руската Федерация Владимир Путин, предаде ТАСС.

Новият празник от тази година ще се чества ежегодно на 27 февруари. По-рано се съобщаваше, че министерството на отбраната на РФ е започнало работа по създаване на Сили за Специални операции и вече има сформирано командване.

В народа този празник наричат Ден на „Вежливите хора“. Именно така нарекоха руски военнослужещи, които преди година на 27 февруари се появиха в Крим с цел да се погрижат за сигурността и реда (по желание на самите местни жители) на населението на полуострова.

Крим1

Ето какво си спомня един от очевидците:

„Първо – това беше красиво. В безупречното изпълняване на военната операция прозираше гениалност. Мисля, че от тогава в армейските учебници в цял свят се появи нов раздел. В безкръвните действия на „Вежливите хора“ в Крим имаше нещо недосегаемо божествено, сякаш ангели се спуснаха на земята и минаха между хората. В онези дни беше трудно разбираемо, кое предизвиква по-голям възторг – дългоочакваното руско съпротивление или новият облик на руската армия. Всичко мина спокойно – в разгара на спецоперацията нашите бойци, отлично екипирани и мълчаливи, можеха да си позволят да се снимат с хората, а не да стрелят и убиват. От другата страна пък, украинският противник с нелепия му крясък „С нас е Америка!“, маршируващ под предаденото от самия него съветско знаме, имаше анекдотичен образ, като декорация на фона на нашето тържество“.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=jyEhhbZD2HM[/embedyt]